Föreläsning 12 – 28/2

På kursens tolfte föreläsning går vi igenom regression, vilket är ett snofsigt namn för anpassning av räta linjer. Vi undersöker hur man kan beskriva samband mellan två variabler utifrån insamlade data.

Man vill beskriva sambandet dels för att förstå det och dels för att kunna göra förutsägelser om framtiden. På föreläsningen hann vi fram till sidan 19, och hann därmed inte riktigt med att diskutera exempel där förutsägelserna verkar rimliga och exempel där de kan bli väldigt fel. Vi kommer därför att prata lite om det på nästa föreläsning. Ett  exempel på hur fel det kan bli finns hos XKCD.

En del studenter brukar ha som tentastrategi att strunta i regression eftersom det är det sista som tas upp i kursen. Det är dock en ovanligt dålig strategi – det kommer alltid ett regressionsproblem på tentan och det är nästan alltid samma typ av problem! Regressionsproblemet ger alltså säkra poäng för den som lär sig lösa standardproblemet som brukar dyka upp på tentan.

Slides från föreläsningen finns här. Tavelanteckningar finns här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>