Föreläsning 13 – 3/3

På kursens näst sista föreläsning gick vi igenom prediktion och prediktionsintervall i linjära regressionsmodeller. Vi gör prediktioner inom alla möjliga områden dagligen och varje morgon hittar man nya exempel i våra dagstidningar. Den här veckan har vi exempelvis kunnat läsa om prediktioner om hur trafiken kommer att se ut i Uppsala 2013, huruvida räntan kommer att sänkas i år och resultatet i slutspelet i herrhockeyns Elitserie. För att inte tala om alla prediktioner om vädret

Med hjälp av regressionsmodeller så kan vi göra prediktioner som bygger på data snarare än magkänsla. Det är dock svårt att göra bra riktigt prediktioner, vilket diskuteras i den populärvetenskapliga boken The Signal and the Noise: Why So Many Predictions Fail – But Some Don’t av Nate Silver, som kom ut förra året.

Slides från föreläsningen finns här. Det finns inga särskilda tavelanteckningar den här gången – de första exemplen finns på tavelanteckningar från föreläsning 12 medan de avslutande exemplen kommer från gamla tentor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>